Uitbreiding GGZ in de Wijk

Maatschappelijk herstel mogelijk maken

De aanpak GGZ in de Wijk slaat aan. Na de succesvolle ervaring in Amsterdam Zuid (sinds 2015) en Amsterdam Nieuw-West (sinds 2020) starten we in oktober ook in Amstelveen en Hoofddorp. Wat betekent het om een wijk of gemeente ggz-vriendelijk te maken volgens projectleider Karin Petersen? En wat kunnen we leren van de opgedane inzichten? Zoals die van Ilja Kleintjes, ggz-agoog en trajectbegeleider bij FACT Osdorp. Zij deelt een mooi voorbeeld uit de praktijk en geeft nuttige tips aan collega’s.

Het praktijkvoorbeeld

Sinds de start van GGZ in de Wijk in Nieuw-West is Ilja Kleintjes in Osdorp erbij betrokken als zorgcoach. Hoe ziet dat werk eruit? En wat levert het op? Zie hier een mooi voorbeeld en tips voor iedereen die met GGZ in de Wijk gaat werken.

Tips van Ilja

1. Laat jezelf zien bij inloopplekken in de buurt:

  • als aanspreekpunt voor buurtbewoners, zodat je weet wat er speelt en mensen komen steeds makkelijker naar je toe;
  • als aanspreekpunt voor netwerkpartners, zodat ze weten wat je doet en wat je voor hen kunt doen, plus dat je een kort lijntje met hen hebt;
  • Huizen in de Wijk zijn heel belangrijk om contact mee te hebben, net als de laagdrempelige Buurtkamers, maar ook op dagbestedingsplekken kun je goed netwerken.

2. Loop mee met wandelgroepen in de buurt, dat zijn hechte clubjes en het zijn altijd mensen met een verhaal en die gaan je vertrouwen als je vaker meegaat. Ook weten zij wat er speelt in de buurt en met wie het niet goed gaat.

3. Zorg dat netwerkpartners je weten te vinden.

4. Heb wekelijks overleg met het GGZ in de Wijk team, dat is goed voor de samenwerking.

5. Houd je tijdsregistratie goed bij en stel het niet uit dan kost het maandelijks declareren minder tijd en ga je niet achterlopen.