Informatie voor ouders

Omgaan met de 'nieuwe' thuissituatie

De huidige thuisblijfsituatie door de maatregelen tegen het coronavirus zorgt voor vragen bij veel ouders. Hoe ga je hier als ouder mee om?

Geef het goede voorbeeld Het langdurig met elkaar thuis moeten blijven is een nieuwe situatie voor iedereen. Kinderen kijken in nieuwe situaties naar hun ouders en andere rolmodellen en stemmen hun reactie af op dat voorbeeldgedrag. Blijf daarom kalm en geef het goede voorbeeld. Lopen de spanningen op? Lees dan Spanningen voorkomen én oplossen.

Niet bij elkaar, wel mét elkaar Contact met anderen is voor mensen heel belangrijk en voor kinderen essentieel. Doordat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven, is het moeilijker om in contact te blijven met mensen buiten het gezin. Houd daarom op andere wijze contact met klasgenoten, vrienden en familie. Zorg dat dit contact in verschillende activiteiten van jullie gezin voorkomt. Eet samen met opa en oma via skype. Doe thuiswerk online, samen met vriendjes. Maak een gekke video voor een zieke kennis en verzend deze online. Er zijn ook veel mogelijkheden om online met elkaar spelletjes te doen. Zeker voor pubers is contact met vrienden heel belangrijk. Stimuleer ze om op andere manieren contact met elkaar te hebben dan bij elkaar te zijn.

Merk je dat jouw kinderen alleen nog maar op hun telefoon zitten? Kijk dan eens naar de tips voor mediagebruik.

Praat met elkaar over de situatie en maak afspraken Beantwoord met elkaar de vragen: Wat vraagt deze situatie van ons als gezin? Wat zou lastig kunnen worden en hoe lossen we dat dan op? Wat vinden we belangrijk om samen af te spreken? Doe dit zo veel mogelijk samen met je kinderen. Bekijk ook eens de tips over praten met kinderen over het coronavirus.

Volgende pagina: