Nieuw behandelprogramma PTSS-5

Jasmijn Geerlings en Hein van Marle

‘Bij PTSS-5 kunnen mensen zich volledig richten op eigen herstelproces’

In mei begint GGZ inGeest op een aparte afdeling van de open kliniek locatie Amstelmere met PTSS-5: een korte, intensieve behandeling voor mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Klinisch psycholoog i.o. Jasmijn Geerlings en psychiater-onderzoeker Hein van Marle hebben er goede verwachtingen van.

“PTSS-5 is een innovatief behandelaanbod”, legt Jasmijn Geerlings uit. “Het is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke kennis en richtlijnen voor behandeling van posttraumatische-stressstoornis. We combineren twee goed onderzochte en effectief gebleken behandelmethoden voor PTSS: exposure-therapie en EMDR. Daar voegen we traumagericht sporten en psycho-educatie aan toe. Voor PTSS-5 worden patiënten vijf dagen opgenomen, zodat we ze efficiënter en sneller kunnen behandelen. We gaan uit van de eigen kracht en inzet van de patiënt; als behandelaar staan we naast hen om ze te helpen en faciliteren in hun herstelproces. We streven ernaar zes patiënten per week te behandelen, dus PTSS-5 draagt ook bij aan verkorting van de wachtlijsten.”

Het grote voordeel van een klinische behandeling vindt Hein van Marle dat de patiënten uit hun thuissituatie worden gehaald. “Natuurlijk is zo’n opname voor sommigen ook spannend. Maar in het algemeen werkt het goed om je even helemaal onder te dompelen in de behandeling. Ik behandel zelf ook veel patiënten met persoonlijkheidsproblematiek én trauma. Die leiden vaak een turbulent leven, met problemen in het gezin. Als je die poliklinisch behandelt, worden ze thuis weer overspoeld door de realiteit van de dag. Bij PTSS-5 kunnen ze zich even helemaal richten op hun eigen herstelproces.” Voor de betrokken psychologen betekent het dat ze in een hecht team werken en allemaal volgens dezelfde methodiek behandelen.

image

Jasmijn: “De problematiek is vaak heftig, maar door te werken met het therapeutrotatiemodel van professor van Minnen wordt het minder belastend. Elke psycholoog behandelt steeds weer een andere patiënt, daardoor draag je de behandeling gezamenlijk. Daarbij zit er een enorme vaart in het programma, wat maakt dat iedereen gefocust blijft. Bovendien is er veel ruimte voor overleg, om even stoom af te blazen. Hein: “Daarbij zie je als behandelaar ook direct resultaat. Dat maakt het minder zwaar.”

Beiden zijn optimistisch over het effect van PTSS-5. Jasmijn: “In andere instellingen is al gebleken dat 70 tot 75 procent van de mensen PTSS-vrij uit de behandeling komt. In de opstartfase zal dat bij ons iets lager liggen, maar ik ga er vanuit dat PTSS-5 bij een significant deel van de patiëntenpopulatie heel effectief zal zijn.” Hein van Marle ontfermt zich straks over het onderzoek dat is gekoppeld aan PTSS-5. “Ik doe zelf onderzoek naar de relatie tussen trauma en slaap. Slaap is essentieel voor het emotioneel geheugen en de verwerking van trauma. Deze kortdurende opname biedt de mogelijkheid om heel nauwkeurig te onderzoeken wat de rol is van slaap tijdens de behandeling van trauma. Mensen die mee willen doen, dragen elke nacht een hoofdband met EEG-apparaatje op hun hoofd waarmee we de hersengolven meten. Die informatie kunnen we dan van dag tot dag relateren aan het behandeleffect. Ik ben heel benieuwd wat we daarvan kunnen leren.”