Radio Westerpoort

Corné Schijvenaars en Rik Martens

Radio Westerpoort begint eind april met uitzenden

Foto: Corné Schijvenaars met o.a. Beau van Erven Dorens en Rokus Loopik

Vanaf eind april ontsluit Radio Westerpoort het dagelijks leven in de chronische psychiatrie voor de buitenwereld. De podcasts en vlogs zijn straks voor iedereen te beluisteren en te zien via intranet, internet en sociale media. “We worstelen al een tijdje met het beeld dat sommigen hebben van Westerpoort”, legt Rik Martens uit. “Mensen binnen en buiten de organisatie denken soms dat het hier een beetje ouderwets psychiatrisch ziekenhuis is. En dat terwijl hier hele mooie dingen gebeuren. Rokus Loopik heeft daar zijn creatieve brein op losgelaten en zo is het idee geboren van Radio Westerpoort.” Corné Schijvenaars: “We brengen onder meer interviews met oud-medewerkers en patiënten. Maar we vertellen bijvoorbeeld ook over de historie van dit bijzondere terrein. Wie werken en wonen hier eigenlijk?”

Op 1 april heeft presentator Beau van Erven Dorens de studio van Radio Westerpoort in Bennebroek officieel geopend. Corné Schijvenaars: “De studio hebben we dankzij een gulle gever zeer professioneel kunnen inrichten. Je moet Radio Westerpoort niet zien als een klassiek radiostation. We maken podcasts en vlogs, die op vaste momenten beschikbaar komen. Zo hebben we op dinsdag Ruby’s Tuesday, de podcast van Ruby…. Je kunt luisteren of kijken wanneer het jou uitkomt.”

Radio Westerpoort is vanaf eind april te vinden op Facebook, Instagram, intranet en de website van GGZ inGeest. Medewerkers en patiënten vormen samen de redactie. Corné: “We willen natuurlijk zeker weten dat alles juridisch klopt. Muziekrechten, privacy, et cetera. Het duurt even voordat dat allemaal geregeld is. Wij zijn geen mediamensen, wij werken in de zorg. In die zin zullen we altijd respectvol en zorgvuldig met de verhalen van patiënten en medewerkers omgaan.” Uiteindelijk hopen de initiatiefnemers natuurlijk dat Radio Westerpoort echt een vast publiek zal vinden. Corné: “Ik ga ervan uit dat we een aantal spraakmakende items kunnen maken, vlogs en podcasts waarover gesproken wordt. Zodat straks meer mensen weten wat Westerpoort voor een bijzondere instelling is. Mensen binnen én buiten GGZ inGeest.” Rik: “Het is een uitdaging om elke week mooie content te maken, dan komt die waardering vanzelf.”