Ingrijpende verandering Bocholtstraat

Anissa Saïd

Bocholtstraat krijgt bijna 70 plekken wonen met behandeling

Locatie Bocholstraat ondergaat de komende tijd een ingrijpende verandering. De kliniek verandert in een locatie waar bijna 70 patiënten kunnen wonen met (intensieve) behandeling. Dit kan dankzij een indicatie die ze hebben voor de Wet Langdurige Zorg (WLZ- GGZ). “De komende tijd verwelkomen we steeds meer mensen met een WLZ-indicatie”, vertelt persoonlijk begeleider Anissa Saïd. “Patiënten stromen dan niet meer door naar begeleid wonen of een verpleegvoorziening, maar kunnen voor onbepaalde tijd bij ons blijven. Enkele patiënten hebben in samenspraak met hun behandelaar inmiddels al die keuze gemaakt.

Zeker voor de mensen die al lang op de Bocholtstraat verblijven is het goed dat dit nu formeel geregeld wordt. Zij voelen zich thuis en willen eigenlijk niet meer weg. Natuurlijk zijn er nu nog wel mensen die doorstromen naar begeleid wonen.”

Per persoon bekijken Uiteindelijk moet de Bocholstraat bijna zeventig patiënten een woonplek gaan bieden. “Sommige patiënten krijgen alleen een kamer met bed, wastafel, kledingkast en bureautje. Voor anderen zijn er ook kleine appartementen beschikbaar of woningen waarin iedereen een eigen kamer heeft. Per persoon kijken we wat bij iemand past, sommige hebben meer begeleiding nodig dan anderen.” Anissa vindt het vooral belangrijk dat Bocholtstraat voor mensen echt een thuis wordt. “Een werkgroep waarin ook patiënten en familieleden zitten, heeft zich daarover gebogen. We zijn bijvoorbeeld al twee keer naar de kringloopwinkel gegaan om meubels en andere spullen uit te zoeken, samen met patiënten. Het gebouw is al een stuk huiselijker geworden. Ook de activiteiten worden anders als patiënten hier komen wonen. We zullen vaker spelletjesavonden, groepswandelingen of muziekavonden organiseren, natuurlijk dit ook in samenspraak met de patiënten.”

Goed thuis Het werk van Anissa Saïd krijgt door de veranderingen zeker een ander karakter. “Minder gericht op stabiliseren en meer op het bieden van een goed thuis. Al zal er heus nog wel eens iemand een slechte dag of week hebben. Straks gaat het meer over het creëren van een goede dagstructuur. En mensen begeleiden bij voeding en verzorging en dat soort zaken. We gaan bijvoorbeeld vier dagen per week koken met patiënten. Ik kijk er zelf zeker naar uit, het is boeiend en leerzaam om samen naar invulling van de nieuwe situatie te kijken. Als jonge medewerker krijg ik veel ruimte om nieuwe ideeën in te brengen.”