Thuiswerken, de ervaringen

Mirjam van Dootingh, Brigit Nieuwburg, Vanessa Storm, Ben Knoop en Quirine de Lanoy Meijer

‘Combinatie van thuis en op kantoor werken is ideaal’

Hoe gaan we om met thuiswerken als álle coronamaatregelen van tafel zijn? In het nieuwe thuiswerkbeleid geeft GGZ inGeest binnenkort antwoord op die vraag. Tot die tijd ploeteren sommige medewerkers thuis voort – of genieten ze juist volop. Vijf van hen vertellen over thuiswerken in coronatijd. ‘Thuiswerken ervaar ik nooit als moeten’ Familie-ervaringsdeskundige en adviseur familiebeleid Mirjam van Dootingh (Kliniek Bocholtstraat en Amstelmere) werkte al vóór de coronacrisis geregeld thuis. “Ik wil dat in de toekomst graag blijven doen. Gesprekken voer ik op locatie, de bijbehorende administratie doe ik in alle rust thuis. Ook nu ben ik nog 3 of 4 dagen per week aanwezig in een van de klinieken. Thuiswerken vind ik heel plezierig, ik ervaar het nooit als moeten. Ik heb thuis een goede werkkamer, met eigen laptop, telefoon, bureau en bureaustoel. Ik zou het passend vinden als er een vaste thuiswerkvergoeding komt.”

‘Lastig om mijn plek te vinden’ Manager FACT Buitenveldert Brigit Nieuwburg begon in augustus 2020 bij GGZ inGeest meteen met thuiswerken. “Als nieuwe medewerker was het daardoor lastig om mijn plek te vinden en me onderdeel te voelen van de organisatie. Bovendien werkte ik thuis vaak aan één stuk door, van half negen tot half zes. Elke kopje koffie is een call geworden. Ik vond mijn werk pas echt leuk toen ik weer vaker naar kantoor ging en collega’s zag. Het is wel fijn om mijn drie pubers overdag meer te zien. Ik zou het goed vinden als we in de nieuwe situatie niet ineens voor elke vergadering weer op kantoor moeten zitten.”

Foto: tuinhuiswerkplek Brigit Nieuwburg

Foto: thuiswerkplek Vanessa Storm

‘Mijn thuiswerkplek is een beetje houtje-touwtje’ Beleidsadviseur Vanessa Storm (Overschiestraat) heeft sinds maart 2020 grotendeels thuisgewerkt. “Mijn thuiswerkplek is een beetje houtje-touwtje. Ik werk op een vaste computer, op twee dozen zet ik daarnaast de laptop voor videobellen. Ik heb mijn bureaustoel uit 1992 vervangen en ik heb een wifiversterker gekocht om boven een goede verbinding te hebben. Fijn dat ik nu niet zo hoef te rennen om mijn kinderen naar school te brengen of op te halen. Maar sommige heftige gesprekken, zoals suïcide-evaluaties, zou je toch liever live doen – al lossen we het online goed op. Het meest mis ik het sociale contact met mijn collega’s, de informele gesprekjes. Ik zou het liefst per week invullen wanneer ik thuis of op kantoor werk.”

‘Informele overlegjes zijn heel waardevol’ Zorgadministrateur Ben Knoop (locatie Amstelmere) werkte ruim een jaar volledig thuis. “Inmiddels zit ook hij weer een dag per week op locatie. Thuiswerken heeft zeker prettige kanten. Het bespaart veel tijd, met name reistijd. En ik kan me thuis beter concentreren. Aan de andere kant heb ik op kantoor de contacten met collega’s. Sommige dingen los je dan bij het koffieapparaat even snel op. Die informele overlegjes zijn heel waardevol. Ideaal voor mij zou zijn: half thuis, half op locatie. Voor corona deed ik dat eigenlijk ook al. Met online meetings en mobiele telefoon kun je prima contact houden met iedereen.”

‘Doe mij maar the best of both worlds’ Corporate recruiter Quirine de Lanoy Meijer kijkt vanaf haar thuiswerkplek uit over haar geliefde Martin Luther Kingpark. Ze werkt ook twee dagen op locatie. “Die combinatie is voor mij ideaal. Als ik thuiswerk, kan ik veel makkelijker mijn dochter ophalen van het kinderdagverblijf. Dat scheelt een hoop stress. Of tussendoor een wandelingetje maken. Op kantoor heb je weer je sociale contacten. Je hoort andere dingen dan in de videocall of chat. Ik wil straks graag de helft op kantoor blijven werken en de helft thuis. Dan heb ik de best of both worlds.”

Volgende pagina: