Afbouwpoli Antidepressiva

Christiaan Vinkers

‘Afbouwpoli antidepressiva moet expertisecentrum worden’

Half januari heeft GGZ inGeest in de Nieuwe Valerius de eerst afbouwpoli van Nederland geopend. Patiënten krijgen hier specialistische hulp bij het afbouwen van antidepressiva, vertelt psychiater Christiaan Vinkers. ‘We bieden gericht advies op maat.” Meer dan een miljoen mensen in Nederland slikken antidepressiva. Als de klachten eenmaal over zijn, komt na een tijd de vraag: wanneer kan ik stoppen en op welke manier? Voor het antwoord daarop kunnen patiënten sinds half januari een beroep doen Christiaan Vinkers en zijn collega’s van de afbouwpoli . “Met deze poli willen we zorg op maat bieden aan patiënten voor wie de klachten over zijn en die hun medicijnen willen afbouwen. Bij de poli kijken we of dat kan en zo ja, wat de beste manier is. En helpen we mensen in het proces van het afbouwen, deels ook digitaal.”

Bundeling van kennis De psychiater stelt dat hij en zijn collega’s vaak beter zijn in het behandelen met antidepressiva dan in het afbouwen van de medicijnen. Daarom hebben de meeste psychiaters daar relatief weinig ervaring mee. In de afbouwpoli bundelen we alle bestaande kennis van psychiaters, psychologen, verpleegkundig specialisten en apothekers. Het eerste doel is dus: gericht advies op maat. En als tweede moet de afbouwpoli zich ontwikkelen tot een expertisecentrum. De kennis die we ontwikkelen en verzamelen, delen we graag met huisartsen, andere psychiaters en patiëntenverenigingen.

Meer op de kaart De afbouwpoli richt zich nu vooral op patiënten met depressie, angststoornissen en dwangstoornissen. “Ik hoop dat het onderwerp afbouwen in elk geval meer op de kaart komt te staan. We zijn al betrokken bij het OPERA-onderzoek van Amsterdam UMC naar afbouwen en stoppen. En ik hoop natuurlijk ook dat we de komende jaren zo veel mogelijk mensen kunnen helpen in deze poli. Het is heel goed dat we deze groep patiënten nu beter kunnen bedienen.” Geen doel op zich Afbouwen is voor Vinkers en zijn collega’s geen doel op zich. “Als je al vijf jaar die pillen slikt, is het logisch dat je die vraag stelt: zal ik niet een keer stoppen? Dat afbouwen moet je vervolgens wel heel zorgvuldig doen. In sommige gevallen kunnen we ook adviseren om juist niet te stoppen met antidepressiva. Of nóg niet. Antidepressiva werken vaak heel goed, maar je moet ze alleen slikken als het echt nodig is.”