Repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie (rTMS)

Lianneke Egberink en Eric van Exel

Magnetische veld werkt tegen depressie

Vanaf half februari biedt GGZ inGeest een nieuwe behandeling tegen depressie: rTMS. De behandelaar houdt daarbij een magnetische spoel tegen het hoofd van de patiënt, waardoor in het brein heel lokaal een stroompje wordt opgewekt. Psychiater Eric van Exel en verpleegkundig specialist GGZ Lianneke Egberink hebben goede verwachtingen van deze behandelmethode. “Het opwekken van zo’n stroompje met een magnetisch veld heeft een verbeterende werking op de communicatie tussen hersencellen en op de neurotransmitters in het brein”, legt Lianneke Egberink uit. “Als je dat meerdere keren doet, zie je dat de behandelde delen van het brein beter en rustiger gaan werken. Dat zorgt er weer voor dat de depressie vermindert.”

Derde behandeling Repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie (rTMS) wordt vooral toegepast als patiënten therapieresistent zijn. Eric van Exel: “Een derde van onze patiëntenpopulatie knapt niet op na twee behandelingen.

Of het nou psychotherapie is of pillen, ze blijven depressief. Een derde behandelstap is maar effectief bij 10 procent van de patiënten. Maar bij rTMS is de effectiviteit 30 procent. Een belangrijke reden om dit op te nemen in ons behandelarsenaal. Op deze manier hebben we alles in huis, voor patiënten én behandelaren.”

Voor alle patiënten Vanaf half februari kan GGZ inGeest in de Nieuwe Valerius de eerste patiënten met rTMS behandelen. Van Exel: “We bedienen het hele spectrum van patiënten met een depressie. Heel veel patiënten in de regio komen bij ons. Ik ben dus blij dat we deze behandeling nu ook kunnen aanbieden.” Egberink: “Je kijkt natuurlijk eerst naar het klachtenpatroon. Is iemand heel erg verward of zelfs suïcidaal, dan kies je voor de behandeling die het snelst resultaat heeft. Maar in principe is rTMS geschikt voor alle mensen met een depressie. We hopen en verwachten dat uiteindelijk meer mensen beter worden.”

Bipolaire depressie GGZ inGeest doet de komende tijd zelfs een aparte studie naar de werking van rTMS bij patiënten met een bipolaire depressie, iets waar internationaal nog weinig onderzoek naar is gedaan. Van Exel: “We willen kijken of deze patiënten met rTMS sneller uit een bipolaire depressie komen. Omdat we een uitstekende bipolaire poli hebben, zijn we niet zo bang dat patiënten manisch worden. We monitoren deelnemers heel zorgvuldig. En als ze toch manisch worden, zijn we goed in staat om ze op een andere manier te behandelen.”